Nissan Motor Company официално представи концепт на електрически кросоувър, оборудван със система за автономно управление. Автомобилът е получил името Nissan IMx Concept, като премиерата му се състоя при откриването на автосалона в Токио.

Показаният Nissan IMx Concept бе определен като един от най-важите модели в историята на компанията. Очаква се голяма част от технологиите в него да бъдат използвани при следващото поколение на Nissan Juke, въпреки че засега представители на производителя отказват да коментира подобно развитие на нещата.

Според официалните занни, с едно зареждане Nissan IMx Concept може да измине около 600 км. В основата на прототипа е изцяло нова платформа, върху чието създаване японските инженери са се трудили няколко години. Тя ще бъде използвана за цяло семейство нови електромобили на марката.

Концептуалният електрически кросоувър има голяма кабина, нисък център на тежестта и обещава впечатляващо управление. От Nissan определят машината не само като електромобил, а като „много умен електромобил”. Той може не само да използва електричество, но и да го създава. И да зарежда дома на собственика си, например.

Мощността на машината се осигурява от два електромотора – по един на всеки мост. Сумарната им мощност 320 кВт (435,07 к.с.), а максималният въртящ момент – 700 Нм. Както стана сума вече, обявеният от производителя пробег с едно зареждане е 600 км.

Кросоувърът разполага с обновена система за автономно уплавление Nissan ProPILOT. Тя е така развита, че воланът може да се прибира и електромобилът да се придвижва без никаква помощ от страна на водача. Освен това автомобилът запомня свободните места за паркиране по пътя си, а също така може да обменя информация с другите превозни средства.

В салона на Nissan IMx Concept липсват познаните прибори, които са заменени от панорамен приборен панел. Това решение все още се тества, но от Nissan са категорични, че то ще се използва и при серийните модели. Основната му идея е всичко да бъде лесно достъпно за шофьора и пътниците.

Коментари

коментара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля попълнете вашето име тук