На днешния ден – 11 май, преди 120 години е убит Алеко Константинов

Това дава повод да си припомним някои факти около смъртта на големия българин. Преди това нека посетим неговата къща в град Свищов, която е ням свидетел на множество контакти на семейството на Алеко.

От изпратено писмо на Иваница Хаджиконстантинов до Георги Сава Раковски става ясно, че бащата на Алеко Константинов е поддържал приятелски връзки с Раковски. Той също е идвал през 1856 г. в Свищов и е отсядал в къщата на Цвятко Радославов – авторът на текста на химна на България.

В това писмо Иваница като дописник на вестник „Дунавски лебед“ пише на Раковски да му изпраща броевете на вестника. Той е бил издаван в Румъния, като в един от тях са били публикувани и членовете на Одеското българско настоятелство/емигрантска политическа организация. Тя цели създаването на независимо княжество с помощта на Русия.

Интересно…

Пак на тавана на къщата се намира и малката стаичка, от която Алеко – вече 14-годишен и писар в Гражданското управление на Свищов, което се е помещавало в къщата на семейството, е наблюдавал движението на руските войски в Зимнич/Румъния/, където се е намирал Генералният щаб на Руската армия по време на Руско-турската Освободителна война.

Интересен факт е, че първият освободен от руските войски български град впоследствие се оказва и единственият, управляван от български губернатор – Найден Геров. В останалата част от страната навсякъде са били назначени руски губернатори.
Важно място в експозицията в къщата заема и Манифестът от 12 април 1877 г. Заедно с който руският император обявява война на Османската империя, прочитайки го на площада в Кишинев.

Оттам всъщност започва сформирането на българското Опълчение. То е достигнало 7000 души като само от Свищов те са били около 450. В къщата на Алеко намираме и стихотворението „Падна Плевен“ от Иван Вазов. По това време той участва в гражданското управление на Свищов и написва стихотворението по повод Освобождението на Плевен.

Интересна е връзката и между семействата на проф. Иван Шишманов, Цветан Радославов и Алеко Константинов, които са поддържали връзка и са се уважавали.

Така през годините идва датата 11 май 1897 година. Михаил Такев е депутат от Демократическата партия, който много пъти е защитавал съгражданите си от Пещера и през април – началото на май 1897 г. е възникнал конфликт между жителите на село Радилово/откъдето са убийците на Алеко/, свързан със земя.

 

 

Коментари

коментара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля попълнете вашето име тук