Татяна Лолова ще получи наградата за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев

Това ще стане на церемонията по връчване на театралните награди за хумор и сатира „Златен кукерикон“ – на 7 април от 19.30 ч. в Сатиричния театър „Алеко Константинов“, съобщават инициаторите.

Извънредната награда за индивидуално театрално постижение е за Ива Тодорова за авторския й моноспектакъл „Приятно ми е, Ива“ в Театър 199 „Валентин Стойчев“.
За трети път ще бъдат отличени театрални творци, създатели на комедийни спектакли. Това е жест на внимание от трупата на Сатиричния театър към колегите от страната, които развиват комедията и сатирата на театрална сцена. Трупата на Сатирата не подлежи на номинации и награди.

В категорията „Млада надежда“ за „Златен кукерикон – 2019“ са номинирани Каталин Старейшинска за ролята й на Белинда в „Аз обичам, ти обичаш, тя обича“ от Теди Москов и Симон Шварц, вдъхновени от филма на Еторе Скола „Обичахме се толкова много“, в Малък градски театър „Зад канала“, Стелиан Радев за Алмавива в „Един безумен ден“ от Бомарше в Народния театър „Иван Вазов“ и Христина Джурова за Айна в „Семеен съвет“ от Кристина Клементе в Театър 199.

Ирини Жамбонас, Параскева Джукелова и София Бобчева си оспорват наградата за женска роля съответно за изпълненията си в „Аз обичам, ти обичаш, тя обича“, „Един безумен ден“ и „Ясна поляна“ от Миро Гавран в Театър 199.

Валентин Танев, Малин Кръстев и Тончо Токмакчиев са номинирани за отличието за мъжка роля съответно за „Коя гад изяде кашкавала“ на Теди Москов в съавторство със Симон Шварц и актьорите от постановката, вдъхновен от филма на Еторе Скола „Грозни, мръсни, зли“, в Русенския театър, „Аз обичам, ти обичаш, тя обича“ и „Мрак“ от Антон Страшимиров в Бургаския театър.

Номинациите за режисура са за Теди Москов за „Аз обичам, ти обичаш, тя обича“, Лилия Абаджиева за „Защото на мама така й харесва“ от Жолт Пожгаи в Театър „Възраждане“ и Николай Урумов за „Двама съвсем голи мъже“ от Себастиен Тиери в Русенския театър.

Постановките на Абаджиева и Урумов са и в надпреварата за най-добър спектакъл заедно с „Камъни в джобовете“ от Мари Джоунс под режисурата на Венцислав Асенов, продукция на сдружението „Арт перспектива“.

Коментари

коментара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля попълнете вашето име тук