Социалният министър песимист за размера на минималната заплата

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков не е оптимист за подписването на споразумение относно размера на минималната работна заплата.

В студиото на предаването „Денят започва“ по БНТ той обясни, че новото ръководство на министерството е провело срещи с работодателските и синдикалните организации. Акцентът е бил поставен върху готовността на двете страни, заедно с държавата в лицето на МТСП, да постигнат споразумение за определянето на механизъм за минималната работна заплата.

Песимизмът на Бисер Петков се дължи на факта, че двете страни имат различия по въпроса. Въпреки това социалният министър е категоричен, че ще продължи разговорите и ще положи усилия до изчерпване на всички варианти за сключване на споразумение.

Според министъра различията са по отношение на диапазона, в който да се определя конкретното равнища на минималната заплата, както и по текущото равнище на работна заплата и дали тя отговаря на производителната на работещите.

Бисер Петков посочи, че работодателите настояват за 41-42% от средната заплата да определят минималната, а синдикатите за поне 50%. Министърът коментира, че в следващите три години правителството ще увеличава минималната работна заплата с по 50 лева. В последната година ръстът ще бъде с 40 лева. По този начин ще бъде постигнато обещанието за 650 лева минимална заплата.

По мнението на Петков механизмът дава обективни критерии за определянето на минималната работна заплата. Той припомни, че Министерският съвет има правото да определи минималната работна заплата, но той ще положи усилие, за да се стигне до споразумение.

Бисер Петков подчерта, че темата за минималната работна заплата е част от политиката за доходите. Той посочи, че е важно да има ръст на икономиката, която е здравата основа за нарастването на минималната работна заплата и устойчив ръст на доходите. Ръстът на минималната работна заплата трябва да минава през заетост и стабилен ръст на икономиката.

Социалният министър коментира също, че всички минимални пенсии или до 200 лв. ще бъдат приравнени към 200 лв. от 1 октомври.

Относно безработицата, Бисер Петков изтъкна, че коефициентът на безработица е най-нисък от началото на икономическата криза. Той подчерта, че данните са на база на изследване на работната сила от НСИ. Данните на Агенцията по заетостта са по-високи. Вероятно има феномен „скрита безработица“, но това трудно може да се каже, посочи още министърът.

Помолен за коментар във връзка с готвения днес протест на родители на деца с увреждания, социалният министър заяви, че в закона за бюджета е била въведена нова помощ, която получават родителите и грижещите се за тези деца. Тя се отпуска независимо от доходите на семейството и се използва по преценка на родителите.

Приоритет е създаването на специален регистър съвместно с Агенцията за хората с увреждания, за да може да се облекчат нуждаещите се и да има проследяване на заболяването.

Бисер Петков подчерта, че всичко, което днес се заяви на протеста, ще го приемат като тяхна отговорност. Той посочи, че посоката е към индивидуализиране и предлагане на мобилни социални услуги. Предстои разработването на Закон за социалните услуги, с който целта за индивидуализиране ще бъде постигната.

Коментари

коментара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля попълнете вашето име тук