Наградата в конкурса, организиран от Френското посолство, получи кметът Йорданка Фандъкова

София получи наградата „Екообщина“ в категория „Управление на отпадъците“ в конкурса, организиран от Френското посолство. Негово Превъзходителство посланик Льобедел връчи приза на кмета на София Йорданка Фандъкова. Това е второто издание на конкурс „ЕКООБЩИНА“, организиран от Френското посолство в България, и привлича все по-голям интерес от страна на представителите на местната власт. Призът бе връчен на кмета на София Йорданка Фандъкова от Н.Пр. посланика на Франция у нас г-н Льобедел и министъра на околната среда и водите Нено Димов в присъствието на зам.-министъра на регионалното развитие Деница Николова.

Поздравления за София, защото дължим тази награда на резултатите, които постигаме с изграждането на Интегрираната система за управление на отпадъците, с европейско финансиране. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите й благодарение на подкрепата на гражданите, на Европейската комисия, държавата и много работа постигнахме тези резултати.

Изградихме инсталации за зелени и био отпадъци и Завод за механично-биологично третиране на отпадъци с производство на RDF. В инсталацията за компостиране се преработват разделно събрани зелени и хранителни отпадъци, от които се произвежда електроенергия и компост, част от който използваме обратно в парковете и градините на града и раздаваме безплатно на гражданите, които са си заплатили такса „битови отпадъци“.

В Завода за механично-биологично третиране на отпадъци се приемат смесени битови отпадъци, от които се произвеждат гориво от отпадъци, което ще се оползотворява в инсталацията за комбинирано производство на енергия на територията на „Топлофикация – София“ ЕАД. С бъдещата инсталация ще се постигне завършеност на системата за управление на отпадъци.

Коментари

коментара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля попълнете вашето име тук