Полицията и прокуратурата разследват смъртта на родилка в столичната АГ-болница „Майчин дом”. 27-годишната Бистра Трифанова е починала на 24 октомври, малко след като е родила по спешност. От семейството твърдят, че до момента не са им изяснени причините за фаталния край на жената. Лекарският екип заяви, че родилката е приета с рядко тежко усложнение при бременност – HELLP синдром.

Бременността на Бистра Трифанова е била наблюдавана в частна болница „Д-р Щерев”. По думите на семейството на починалата, тя е имала периодични и чести прегледи. Братът на родилката Денис Трифанов разказва, че в неделя вечерта Бистра е постъпила в частната болница с главоболие и температура. На следващия ден към 20.00 часа вечерта я прехвърлят  по спешност в „Майчин дом”.

Към 22.00 часа вечерта лекарите предизвикват раждане, след което заявяват на семейството, че състоянието на Бистра е тежко. „Казаха, че има двустранна пневмония. Според мен някаква грешка е станала, няма как всичко да е окей и изведнъж да стане такова нещо“, казва Денис.
Бистра е била в осмия месец от бременността си. Тя е приета в „Майчин дом” около 20.00 часа на границата между две дежурства. Дежурният шеф екип по време на приемането на пациентката д-р Сузана Нашар разказа, че родилката е приета с неточна документация и лекарският екип е разполагал с малко информация.

Нашар допълни, че веднага са направени изследвания на пациентката и е установена диагноза HELLP синдром, която се среща само при бременни жени и често води до фатален край. Веднага след това Бистра е постъпила в родилна зала. Д-р Нашар заяви, че при този синдром на първо място лекарите трябва да спасят бебето.

„Жена, която не е бременна, не може да има такава диагноза. Тя е свързана с няколко основни промени и те са, че тя разгражда собствените си еритроцити, чернодробните показатели са силно повишени, при нея са трицифрени при норма 12, което означава увреждане на чернодробните клетки. Освен това има и понижаващи се стойности на тромбоцитите, тоест при нея се уврежда силно и прогресивно нейната възможност за съсирване на кръвта“, обясни лекарят.

От болница „Д-р Щерев“ обясниха, че към момента на транспортиране на пациентката в „Майчин дом“, тя е била в добра обща кондиция. Още по време на проведените в първата болница изследвания лекарите се усъмнили за наличие на HELLP синдром. Тъй като обаче болница „Щерев“ не разполагала с необходимия стандарт, за да извършва грижи за тежко недоносени бебета, било взето решение родилката да бъде откарана в „Майчин дом“. От частното заведение посочват още, че пациентката е била транспортирана с обикновен автомобил на болницата, тъй като състоянието й не изисквало линейка.

Коментари

коментара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля попълнете вашето име тук