Новото поколение на Lexus ES разчита на технологията Digital Side-View Monitors

Седмото  поколение на седана Lexus ES, което беше представено по-рано тази година, вече е в продажба. Така на пазара стъпва първият автомобил в историята, при който външните огледала са заменени от цифрови камери. Технологията  се казва  Digital Side-View Monitors.

В действителност различни автомобилни производители експериментират с тази технология от повече от 20 години, но досега тя беше използвана единствено при концептуални модели. Проблемът е, че в повечето държави системата с цифрови огледала все още е забранена. Японците обаче направиха необходимите промени в законодателството и така Lexus ES е първият автомобил с камери, който реално може да се купи.

Замяната на огледалата с компактни камери намаява съпротивлението, което означава допълнителна икономия на горивото, особено при големи камиони. Освен това, корпусите на стандартните огледала влошава обзора на водача. В същото време цифровото видео, което се излъчва в салона, може да бъде допълнително обработено и така шофьорът по-ясно да вижда различни обекти. Съответно това повишава безопасността.

Първият автомобил на европейския пазар с тази технология трябва да стане електрическият кросоувър Audi e-tron, представен през есента. Неговите продажби в Германия трябваше да стартират този месец, а в САЩ – през пролетта на 2019 г. Германската компания обаче има проблеми с производството, като се налага промяна на софтуера.

Освен това доставчикът на батерии – компанията LG, реши да повиши тяхната цена и в момента корейците преговарят с Audi. Затова и производството на e-tron се бави, като закъснението от графика може да достигне няколко месеца.

Коментари

коментара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля попълнете вашето име тук