Най-младият министър в кабинета „Борисов 3“ – Николай Нанков, не очакваше да се завърне в регионалното ведомство като министър

Нанков заемаше поста заместник-министър в МРРБ в периода 2011-2013 г. и 2014-2017 г. Той бе най-младият областен управител в България. През 2009 г., едва 26-годишен, става наместник на държавата в Ловеч. Роден е на 19 декември 1983 г. в Априлци. Мениджър проекти, народен представител от 42-рото народно събрание.

Той е бакалавър по география и геология. Магистър е по специалността “Регионално развитие и управление” от СУ “Св. Климент Охридски”. Притежава сертификат “Привличане на чуждестранни инвестиции”, издаден от Българския икономически форум. Започнал е докторантура, която все още не е завършил, защото не му остава време.

Три спешни задачи стоят пред новия министър – да завърши магистралите “Струма” и “Хемус”, да продължи програмата за енергийно обновяване на домовете и да въведе тол таксите за ползване на магистралите. И трите мерки вече бяха обявени за приоритетни от Нанков.

“Много сме закъснели с изграждането на лот 3.2 на магистрала “Струма” – пътя през дефилето”, призна той. Нанков остава оптимист, че ако министерството форсира процедурите, през 2019 г. може да стартира реалното строителство.
“Ако приключим до 2022 г., няма да загубим европейско финансиране. Трябва да спазим този срок”, казва Нанков. Последната идея, която министърът предлага, е повече фирми да строят едновременно тунела “Железница”, за да се избегне загуба на европари. За целта изграждането на най-трудния участък на магистрала “Струма” ще бъде разделено на три части, за да се спести време.

Нанков вече даде заявка, че програмата за саниране на многофамилни сгради ще продължи. По думите му ще има ресурс, въпреки че отделените 2 млрд. лева за нея вече са изчерпани.

Коментари

коментара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля попълнете вашето име тук