Няколко секунди след историческата реч на премиера Пучдемон световните новинарски телевизионни канали прекратиха прякото излъчване от регионалния парламент, за да резюмират посланието му към Испания и Европа. А след Пучдемон в залата прозвуча изключително емоционалното послание на Инес Аримадас.

 

36-годишната Аримадас е лидер на парламентарната група на „Гражданите“ – главната опозиционна партия в автономна област. Либералната формация „Гражданите“ е против отделянето на Каталуния от Испания.Никой в Европа не ви подкрепя и никой в Европа не призна референдума. – обърна се Инес Аримадас към Карлес Пучдемон – Само медиите в Каталуния, свързани с вас, признават резултата от този референдум.

Всички в Европа знаят, че вече 11 години вие следвате политиката на национализма. Национализмът сее разделение. Ето защо никой не ви подкрепя в Европа. В Европа национализмът се смята за пълна противоположност на това, което сме изградили, на основните ни ценности, заяви Аримадас.

И продължи: „Европа днес не иска стени и граници, Европа строи мостове. А това, което вие предлагате, е пак да издигаме стени. Вие искате да командвате, а Европа днес говори за солидарност. Днес вие говорите за национална идентичност – във времена, когато Европа говори за свобода, равенство и братство“.

ЕС беше основан, именно за да се противопостави на примитивния национализъм. Вие грешите в кой век живеем, сега е ХХI век. Вие сте част от миналото. Днес вие отваряте кутията на Пандора и събуждате духа на сепаратизма в другите страни в Европа, а това е много опасно, обърна се тя към регионалния лидер.

Най-страшното, г-н Пучдемон, е че вие се опитвате да рушите единството не само с Испания, но и единството вътре в Каталуния. Вие направихте така, че днес всеки е срещу всеки в Каталуния. Моите родители, моите братя живеят в Андалусия. Не искам те да си издават паспорти, само за да ми дойдат на гости в Каталуния, завърши речта си лидерът на парламентарната група на „Гражданите“.

Коментари

коментара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля попълнете вашето име тук