Двоен юбилей чества Националният музикален театър „Стефан Македонски“ – 100 години професионална оперета в България и 50 години от създаването на балет „Арабеск“.

 

Празникът ще бъде отбелязан на 1 октомври с концерт-спектакъл, наречен „100 години оперета“. Ден преди това – на 30 септември, балет „Арабеск“ започва 50-ия си сезон с премиерата на „Ромео и Жулиета“ от Сергей Прокофиев.

На 1 октомври – Световния ден на музиката, на сцената на Музикалния театър ще излязат 140 души – солисти, оркестър, хор и балет, които ще изпълнят откъси от първите спектакли, играни в началото на миналия век.

В края на октомври ще е премиерата на „Орфей в ада“, а през февруари зрителите ще видят новата и много различна постановка на „Царицата на чардаша“, разказва директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова.

 

Балет „Арабеск“ открива юбилейния си сезон с премиерата на „Ромео и Жулиета“, а през октомври ще има вечер, посветена на Маргарита Арнаудова, обясни хореографът на трупата Олесия Пантикина.

До края на годината ще излезе и книга, посветена на историята на балет „Арабеск“, каза неговият художествен ръководител Боряна Сечанова.

Коментари

коментара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля попълнете вашето име тук