Най-важната констатация според мен е, че не може да има истинска борба с корупцията без силна опозиция, независима съдебна система и независима журналистика. За мен това е основният извод, който трябва да направим.

 

Това беше част от коментара на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов във връзка със становището на Венецианската комисия във връзка с промените в конституцията и Закона за съдебната власт (ЗСВ), което беше разпространено вчера. Панов коментира преди заседанието на съдийската колегия днес и проваленото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, който трябваше да обсъди борбата с корупцията.

 

„Всички констатации не са нови – не виждам кое от това, което е казано, да не може да бъде прието от българския законодател“, заяви Панов, цитиран от сайта „Дефакто“. Той допусна, че ако препоръките на Венецианската комисия бъдат подминати, това няма да е за първи път.

 

Председателят на ВКС повтори тезата си, че няма необходимост от създаването на нови органи, докато при традиционните механизми има недостатъци.

„Дебатът за структурата на съдебната власт и мястото на прокуратурата е на дневен ред. Това ще доведе до стабилизиране на самата прокуратурата, от друга страна по нормален начин съдебната система ще може да функционира. Едва когато се укрепят традиционните институции за борба с корупцията, тогава може да се търсят нетрадиционни средства, които да подпомогнат борбата с корупцията. Без да дадем отговор на въпроса защо традиционните структури не работят и колко ще струват новите – трудно може да обосновем съществуването на тази нова агенция. Не може да има истинска борба с корупцията без силна опозиция, независима съдебна система и независима журналистика“, заяви Лозан Панов.

Коментари

коментара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля попълнете вашето име тук