Каталунският лидер Карлес Пучдемон „не знае къде се намира, накъде отива, нито къде иска да отиде“, заяви вчера испанският вицепремиер Сорая Саенс де Сантамария, след като сепаратисткият водач подписа декларация за независимост, съобщиха Франс прес и ТАСС.

 

Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон подписа снощи в Барселона декларация за провъзгласяване на независимост на областта от Испания, но отложи влизането й в сила, призовавайки за диалог, съобщиха Франс прес и ТАСС. Подписите си под текста положиха също вицепремиерът Ориол Жункерас, председателката на каталунския парламент Карме Форкадел и 72 депутати от управляващото мнозинство.

 

„Учредяваме Каталунската република като независима, суверенна, правова, демократична и социална държава“, се казва в декларацията. Говорител на каталунското правителство уточни, че премиерът отлага влизането в сила на декларацията, призовавайки за диалог с Мадрид.

 

 

Предполага се, че декларацията ще бъде внесена за гласуване в каталунския парламент, ако преговорите между Барселона и Мадрид за уреждане на кризата претърпят неуспех, отбелязва ТАСС.

 

Де Сантамария отхвърли призивите на каталунския премиер за посредничество с Мадрид и изтъкна, че всякакъв диалог между демократи трябва да става в рамките на закона.

Тя обяви, че правителството на Испания ще се събере на извънредно заседание в 09.00 часа местно време /07.00 ч по Гриниуч/, за да обсъди отговора си на декларацията за независимост.

Коментари

коментара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля попълнете вашето име тук