Журналисти излизат на протест днес пред сградата на правителството на „Дондуков“ 1.

Събитието е провокирано от грозните реплики, отправени в ефир към водещия Виктор Николаев от вицепремиера Валери Симеонов и депутата Антон Тодоров, продължило с поставянето на ултиматум към 4 медии от същия вицепремиер чрез пресслужбата на Министерския съвет.

 

 

Протестът цели да обедини журналистите в защита на тяхното право да работят свободно и да задават въпроси без да се притесняват, че това може да коства стола им, пишат организаторите – Асоциация на европейските журналисти.

 

Събитието е гражданско и няма политически характер. Разграничаваме се от политически искания и лозунги, подчертават от АЕЖ.

По същото време Народното събрание ще реши дали да приеме оставката на депутата Антон Тодоров.

„В навечерието на българското председателство на ЕС медиите в страната получиха ултиматум. Той им бе изпратен Пресслужбата на Министерски съвет. Ултиматуми се връчват преди обявяване на война. В случая това се прави от най-високата инстанция, представляваща изпълнителната власт. Изпратеното по този начин не може да бъде приемано за лично мнение на Валери Симеонов, а е официална позиция на държавата, която открито застава срещу най-големите медии в страната. Подобен акт е без прецедент в българската история. В нито един период правителството не си е позволявало да дава ултиматуми на медиите в България“, пишат още организаторите на протеста.

„Освен от изпълнителната, война срещу медиите очевидно се води и от законодателната власт. Доказателство е фактът, че не бе снето доверието от депутата Антон Тодоров и той продължава да бъде част от най-голямата парламентарна група, тази на управляващата партия ГЕРБ“, допълниха те.

„Не приемаме ултиматуми! Не на войната срещу медиите! Не ни е страх, че столовете ни ще останат празни и няма да се поддадем на натиска да задаваме празни, удобни въпроси“, обявиха организаторите.

 

 

„Елате да покажем, че в България има медии и журналисти, които не приемат да бъдат мачкани. Елате да защитим правото да задаваме въпроси и да изискваме отговори от онези, чиито заплати плащаме! Носете си столове, които да подредим пред сградата на Министерски съвет – за да покажем, че не ни е страх, че столовете ни ще останат празни, а политиците са онези, които трябва да се страхуват от нас“, призоваха те.

Коментари

коментара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля попълнете вашето име тук