Отпадане на уседналостта за европейски и местни избори, предлага ДПС с промени в Изборния кодекс, внесени между двете четения на проекта

Иска се отмяна на текста, с който от избирателните списъци за евровота се заличават лицата, които имат настоящ адрес на територията на държава, която не е член на ЕС, както и отпадане на изискването за 3-месечна уседналост.

За местните избори пък вече няма да важи 6- месечната уседналост по настоящ адрес, ако мине предложението на Йордан Цонев и Хамид Хамид. ДПС разписва нови правила за преференциите и завишаване на праговете, които се обвързват съответно с районната, националната и общинската избирателна квота в зависимост от вида на вота.

ДПС иска и отпадане на забраната да се агитира на друг език освен българския. В Изборния кодекс да се запише, че “в случаите, когато кампанията се води на друг език, се осигурява превод на български език”, предлагат от партията на Мустафа Карадайъ.

Искат в помещенията на всяка избирателна комисия да се поставят по две камери за онлайн наблюдение, които да следят входа на помещението и масата за работа на комисията, но така, че да не нарушават тайната на вота.

От БСП пък предлагат пак да има пряк избор на кметове в населени места със 150 души, а не както е сега – от 350 жители нагоре. Не ЦИК, а общинските избирателни комисии да теглят жребия за номерата в бюлетините за кметове и общински съветници, искат още червените. И това да става месец преди вота.

Коментари

коментара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля попълнете вашето име тук