Създателят на McLaren F1 Гордън Мъри оповести днес създаването на новата му компания – Gordon Murray Automotive, която ще се занимава със създаването на уникални автомобили, създадени според изискванията на клиентите на южноафриканеца.

Новата компания е свързана с друга компания на Мъри – Gordon Murray Design, откъдето всъщност ще идват проектите за споменатите вече автомобили, които ще се произвеждат в много малки серии, а някои и само в единични бройки.

Бъдещото производство ще базирано на формулата iStream, създадена от Мъри, в която се използвах технологии и олекотени материали, директно заети от Формула 1, както и се преследва много по-високо ниво на безопасност на борда на автомобилите. Според Мъри, този начин на производство е с до 80% по-евтин от традиционните похвати на утвърдените големи автомобилни производители.

Предполага се, че пред ноември вече ще се знаят и какви ще са първите автомобили, произведени от новата компания на Мъри. Представянето им трябва да стане на подготвяната изложба, която ще отбележи 50-годишната дизайнерска кариера на Гордън.

Мъри стартира кариерата си на дизайнер във Формула 1 през 1969 г., когато започва работа в Brabham, а през 1981 и 1983 създава болидите на Нелсон Пикет, с които бразилската звезда на тима печели две от трите си световни титли.

През 1987 г. Мъри преминава в McLaren а от 1991 е начело на дизайна в новосъздадената тогава компания за серийни автомобили, като веднага се захваща със създаването на McLaren F1, а след това и Mercedes SLR McLaren. През 2007 Мъри създава собствена компания за дизайн.

Коментари

коментара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля попълнете вашето име тук