ГЕРБ се отказва от спорния закон за земеделските земи

ГЕРБ оттегля подкрепата си за Законопроекта за опазване на земеделските земи, който извади еколозите на протест.

На брифинг в Народното събрание Десислава Танева опроверга опасенията, че това законодателство обслужва интересите на големи инвеститори по Черноморието. Тя иска съвременно законодателство за земеделските земи. Такова законодателство трябва да е рестриктивно, за да се опази земеделската земя.

Припомняме, че в края на миналата седмица БСП съзря лобизъм в Закона за опазване на земеделската земя. Промените, според левицата, разрешават безконтролно строителство и по Черноморието.
От „Да, България“ също бяха категорични, че законопроектът е единствено в полза на близки до властта строителни фирми.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се обяви зафинализиране на устройствените планове по Черноморието. Десетки протестиращи поискаха оставката му и го обвиниха, че се държи като регионален министър.

От думите на Танева стана ясно, че спорният закон не се отнася за заменките. За Черноморието важат специалните закони. Няма как да се строи по дюните, категорична бе тя.

Малко над 1817 са имотите със сменено предназначение. Едва за малко над 200 има издадено разрешение за строеж.

Десислава Танева призна, че явно не е подходено правилно, тъй като не е обсъдена темата със заинтересованите страни. Герберите не искат да се създава противопоставяне.

Станислав Иванов пък припомни, че бумът на строителството е бил през 2005-2009 година. Тогава отпадните води се изливали в морето. Кабинетите „Борисов“ 1 и 2 инвестирали значителни средства за инсталации за отпадни води. Иванов е недоволен, че хората, които са направили заменките сега обвиняват ГЕРБ в лобизъм.

Искаме законодателството да се изпълнява, категоричен бе и Цветан Цветанов. Няма да допуснем поредното презастрояване и замърсяване на околната среда, подчерта той.

Темата е обсъдена с Обединени патриоти, които са съвносители на проекта.

Коментари

коментара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля попълнете вашето име тук