Първите 20 постоянни контейнера за текстилни отпадъци на територията на Столична община вече са поставени

Сред първите е и район Изгрев. Те са част от системата за събиране и третиране на текстилни отпадъци, която Столична община започна да разработва още в началоото на 2018 г. Целта е да се изгради устойчива система за събирането и третиране на този вид отпадъци.

През 2018 г. проведохме различни инициативи за събиране на стар текстил от домакинствата, в резултат на което бяха събрани и третирани общо 24.5 тона текстилни отпадъци, каза ресорният зам.-кмет Йоанна Христова. Днес тя присъства на монтирането на контейнер на площад „Радой Ралин“.

От пилотните проекти става ясно, че гражданите имат нагласа да изхвърлят разделно и текстилните си отпадъци. „Резултатите дадоха основание на кмета в края на 2018 г. да предложим на Столичния общински съвет да започнем да изграждаме система за събиране на текстилни отпадъци.

След като преминахме през необходимите нормативни процедури и беше избран изпълнител за събирането и последващото третиране на отпадъците, сега стартираме с разполагане на 20 контейнера в различни квартали на Столичната община, като предстои броят им постепенно да се увеличава“, коментира Йоана Христова при представянето на контейнерите.

Тя напомни още, че правилното събиране и третиране на текстилните отпадъци намалява вредното влияние на този вид отпадък върху компонентите на околната среда, включително и върху качеството на атмосферния въздух.

Събраните в постоянните контейнери текстилни отпадъци се транспортират от специализираните компании за третиране на текстилни отпадъци, до техни площадки, където преминават през процес последващ на разделяне.

Годните за повторна употреба се отделят, а негодните текстилни материали (напр. дънки и бял текстил) се сортират по цвят, изрязват се техните ципове и копчета и се предават, както на инсталации за производство на изолационна вата, така и за производство на памучни парцали за индустрията. Текстилните материи, които не са подходящи за директна повторна употреба като дрехи или парцали, и други отпадъци, отделени в процеса на сортиране (например опаковки), се балират и предават на други компании за правилно рециклиране и оползотворяване.

Ето и къде са разположени новите контейнери:

СРЕДЕЦ ул.“Калоян“ №5

КРАСНО СЕЛО ж.к. Белите брези, ул. Лерин, срещу ДГ Брезичка ж.к. Хиподрума, ъгъла на ул. Урвич и ул. Булаир

ВЪЗРАЖДАНЕ ул. Партений Нишавски, Парк „Възраждане“ бул. Стефан Стамболов на ъгъла с ул. Пиротска

ОБОРИЩЕ ул. Париж 5, на паркинга на Столичен инспекторат

ПОДУЯНЕ ул. „Тодорини кукли“ № 47 до Т Маркет ул. „Резбарска“ № 1В срещу магазин Лидъл

СЛАТИНА ж.к. Гео Милев, ул. Атанас Узунов, срещу Асикс Арена

ИЗГРЕВ ж.к. Изгрев, ъгъла на ул. Фредерик Жолио Кюри и бул. Цариградско шосе

ЛОЗЕНЕЦ ул. „Златовръх“ срещу №1 пл. „проф. Васил Геров“

ТРИАДИЦА Южен парк, вход от ул. Нишава

КРАСНА ПОЛЯНА ул. Алеко Туранджа и ул. Хъшове, до ЦДГ Коледарче

ИЛИНДЕН ул. Виктор Палов до Т-Маркет – спирка Вардар на метрото

НАДЕЖДА ул. „Николай Добрев“ до магазин Фантастико

ИСКЪР Цариградски комплекс, бл. 285 /В

МЛАДОСТ бул. Александър Малиинов и бул. Атанас Москов (до магазин Хит) бул. „Свето Преображе – срещу сградата на районна администрация „Младост“

ВИТОША кв.“Княжево“, площад “Сред село“ кв. Драгалевци, спирка кв. Драгалевци

ОВЧА КУПЕЛ бул. „Президент Линкълн“ на тротоара до магазин Лидъл ул. „Иван Хаджийски“ срещу 149-то СОУ

ЛЮЛИН бул. Царица Йоанна, паркинг Била и метростанция Люлин

 

 

Коментари

коментара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля попълнете вашето име тук