Качеството на въздуха в София рязко се влоши снощи

Това показа онлайн картата на  системата за ранно прогнозиране,  до 48 часа напред, на нивата на замърсяване с фини прахови частици (ФЧП), която е разработка на БАН. В зелено – чист въздух бяха районите на Малинова долина, Бояна и Владая. Рано тази сутринт концентрацията на фините праходи частици доста намаляха и м зелено бяха Младост и Полигона, както и в кв. Витоша.

В централната част на столицата концентрацията на ФПЧ, снощи варираше от 50 до 100 млгр/куб. м. В лилаво бяха оцветени Разсадника, Света Троица, Подуяне, Левски и Христо Смирненски, както и Триъгълника, Орландовци и Връбница, което означава, че замърсяването с фини прахови частци във въздуха е високо и доста над нормата. Данните сочеха, че е достигнат максимума – до 500 млгр/куб. м.

Тази сутрин в 7.30 ч. в лилаво се оцветиха и част от Лозенец (виж снимката), както и в Овча купел. В сайта на Столична община данните от петте автоматични станции в София – Дружба, Павлово, Хиподрума, Надежда и Копитото, бяха определени като умерен и среден потенциал за замърсяването на въздуха на 18 януари 2019 г., петък. Пригнозата сочи, че за събота, 19 януари 2019 г. няма да има замърсяване и ФПЧ ще са в норма – под 50 млгр/куб. м.

Коментари

коментара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля попълнете вашето име тук