„Според мен има възможност да се увеличи минималната работна заплата“. Това каза по време на брифинг в Министерски съвет министърът на финансите Владислав Горанов.

„Аргументите на работодателите, че по този начин ще се създаде напрежение върху пазара на труда и част от бизнеса ще бъде натоварен, също имат основание. Въпросът е на баланс и на какъв тип заетост искаме да поддържаме в страната“, каза той.

Той посочи, че според тях част от демографските проблеми са свързани със заплащането в страната, бизнесът трябва да е активен, за да се задържат работещите хора в България.

Според Горанов в различните години се е проявявало напрежение между синдикати и работодатели, когато трудът и капиталът имат различни интереси.

„Ролята на правителството е да се опитаме да моделираме този процес“, каза Горанов. „Ако не успеем да постигнем общо решение как да бъде променяна минималната работна заплата, тогава правителството ще си изпълни Кодекса на труда и ще я определи, търсейки диалог с работодателите и синдикатите“, допълни още той.

Коментари

коментара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля попълнете вашето име тук