Архитектурният резерват Арбанаси ще бъде домакин на световния конгрес на малинопроизводителите. Форумът ще се проведе в началото на май 2018 година

Великотърновското село Арбанаси е определено за център на конференцията на последния конгрес на Международната асоциация на малинопроизводителите, провел се в Сърбия.

„Решението не е случайно. То е плод на доброто представяне на България на международните пазари. България е на трето място в Европа, след Сърбия и Полша, по производство на малини”, коментира председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите Божидар Петков.

Той изтъкна, че страната ни е предпочетена в конкуренция с Франция, Унгария и други държави. Между 17 000- 20 000 декара са малиновите насаждения у нас. Климатичните въздействия, недостигът на работна ръка и появата на вредителя дрозофила сузуки са трите главни проблема при отглеждането на културата в България.

По думите на Божидар Петков малината става все по-атрактивен плод заради силните си антиоксидантни качества. Има и много здравословни и полезни свойства. Добивите в световен мащаб намаляват. Това ще бъде и основна тема на дискусиите по време на форума в Арбанаси.

Коментари

коментара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля попълнете вашето име тук