Моретата и океаните на планетата могат да осигурят близо 13 млн. кв. км аквакултури и да ограничат недостига на храна според проучване, публикувано в Nature Ecology & Evolution.

Според американско-китайския екип от Калифорнийския университет 11,4 млн. кв. км в океаните могат да станат рибни развъдници, още 1,5 млн. кв. км –  ферми за ракообразни.

Тези зони сами могат да произведат 100 пъти повече морски продукти, отколкото световното население може да изяде днес.

За да определят тези зони изследователите са изключили частите от световния океан, които са непригодни за отглеждане на аквакултури, защото са или много дълбоки, или вече се използват за друго като добив на петрол и плаване, или са зони на защитени видове.

Учените са наблюдавали 120 вида риба и 60 вида ракообразни, за да установят темповете на прираст, поносимите за тях температури, концентрацията на кислород, от която се нуждаят, и гъстотата на фитопланктона, за да разберат каква максимална гъстота на морските обитатели може да се постигне в крайбрежните води.

Цялото количество дива риба, която сега се лови в света, може да бъде произведена в зона за аквакултури с размерите на езерото Мичиган, отбелязват учените. Почти всички морски държави притежават голям потенциал да развиват морски аквакултури и да задоволяват собственото си търсене на риба.

В момента аквакултурите осигуряват около 50% от консумираната риба в света.

Учените все пак правят уговорката, че трябва да се проучи внимателно влиянието на производството на морски храни върху екосистемите, морските и земните ресурси.

Коментари

коментара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Моля попълнете вашето име тук